“Adamlar kadınları alıp Arabistan’a götürürlerdi..
Dünyanın en güzel Arabistan’ına..” Turgut Uyar
Yüzümde kocaman bir gülümsemeyle yazdığım bu dizeler.. nerede bu ‘dünyanın en güzel arabistan’ı yahu dedirtti.. Bu adamlar nerde ?.. Turgut Uyar’ın ‘atlantisi’, Ütopyası, olmayan ülkesi.. ‘Dünyanın En Güzel Arabistan’ı.. ve ‘Geyikli Gece..’ neredeler..?
Bu aralar güzel filmler izledim.. Yönetmen Yüksel Aksu’nun Entelköy Efeköy’e karşı filmi tam bana göreydi.. uzun zamandır bu kadar çok kahkaha attığımı hatırlamıyorum. Deli gibi güldüm.. bir yandan da insanı düşündüren bir film. Onun hiç yargısız ve kompleks duymadan ait olduğu coğrafyayı ve kültürü bu kadar içten anlatması inanılmaz.. Sanki geleceğe bir arşiv bırakmak ister gibi.. coğrafya, dil, yaşam ve insan olarak.. Filmde, kendisinin de oynadığı başlangıç kısmında, Entelköy’ü tarif ederken ‘Thomas More’dan bahsediyor.. bir an kendimi başka bir dünyaya atıverdim filmle birlikte .. evet Ütopya.. hayal kurarız, düşler görürüz ama, ne yazık ki ütopyamız olduğunu unuttuk çoktandır.. Bu kadar acımasızlığın yaşandığı bir yerde tam tersine daha çok hissetmek, duyumsamak gerekirken, her şeyden o kadar çok bıktırdılar ki.. unuttuk.. Ahmet Telli’nin şu dizeleri gibi.. “çölde keşfedildi ve yeniden / bir kez daha kaybedildi ütopya..” Ama benim ‘Peter Pan’ın ‘Olmayan Ülkesi’nde hala gözüm var.
Thomas More, 1516’da yazdığı “yokülke” anlamına gelen ‘Utopia’ adındaki eseri ile edebiyatta ve düşünce şeklinde, yeni bir nesil yarattı. ‘More’un Kral Henry VIII’in İngiliz kilisesinin başına geçme niyetine ilke olarak karşı çıkması, kendi siyasi kariyerinin sonunu hazırlayıp hain olarak idam edilmesine sebep olmuş ve 6 Temmuz 1535’te, 57 yaşındayken idam edilmiş. Kendi Ölümüne sevinen biri. “Kellesi uçmakla insanın başına felaket gelmez”
‘Thomas More’ ‘Ütopia’da ideali olan, hayali BİR ADA ÜLKENİN siyasi sistemini, ütopik bir devlet tasarımını ortaya koyar.. ‘more’un yeryüzünde bir cennet yaratma isteğidir. sınıfsız toplum, tüm vatandaşlar için ortak mülkiyet, demokrasi inancı, herkes için eşitlik, savaş karşıtlığı, barışçılık, aile toplumun temelidir ve devlet tarafından korunur. sevgi toplumun tutkalıdır. köleler dahi aşağılanmaz. özgürlükçü – eşitlikçi devlet, yeniliğe ve her türden teknik gelişmeye açık, sanatı yüceltme, halk için sanat eğitimi.. herkes devlet adına üretir. para geçerli değildir. üretilenlerden herkes ihtiyacı kadar alır. Bireyler günde altı saat çalışır, geri kalan zamanlarını sanat ve bilimle uğraşarak geçirirler.
Belki bir gün o adamlar gelir ve kadınları ‘Dünyanın En Güzel Arabistanı’na götürür .. ‘Geyikli Gece’ye götürür. İkisi de hemen şuracıkta değil belki.. ama biliyorum orada bir yerlerde duruyorlar…
“Oturup esmer bir kadını kendim için yıkıyorum
İyice kurulamıyorum saçlarını
Bir bardak şarabı kendim için içiyorum
Halbuki geyikli gece ormanda
Keskin mavi ve hışırtılı
Geyikli geceye geçiyorum
Uzanıp kendi yanaklarımdan öpüyorum.” Turgut Uyar
sevgimle..
TAFLAN