BÜYÜK YAZARLARIN GİZLİ HAYATLARI..

kültürlü bir aylaklıktır insanın amacı’ demişti , oscar wilde.. hayatında neredeyse tek bir gün çalışmayarak bu sözünü kanıtlamaya koyuldu.. the woman’s world / kadının dünyası adlı bir dergide editörlük yaparak geçirdiği iki , yıllık kısa sürenin dışında efsanevi oyun yazarı ve nüktedan asla gerçek bir iş sahibi olmadı ve böylece ünlenmesini sağlayan yakıcı nüktelerini üretmek için bolca vakit buldu..

söz konusu nüktelerin çoğu , tahmin edilebileceği gibi tembellik teması etrafında kuruluydu.. ‘bütün sabah bir şiirimin düzeltisi üstünde çalıştım ve en sonunda bir virgül attım’ demişti bir gün.. ‘öğleden sonra virgülü tekrar yerine koydum..’ bir defasında da çalışacak işi , yiyecek ekmeği olmadığını söyleyen bir dilenciyi payladı.. ‘çalışmak mı’ diye haykırdı.. ‘ne diye çalışmak isteyesin ki.. ekmek ha.. ne diye ekmek yemek isteyesin..’ (haksızlık etmeyelim , wilde tiradının sonunda zavallı adama biraz bozukluk verdi..)

dünyanın en keyifli sofra arkadaşlarından birisi olmayı sürdürdüğü sürece , kimse wilde’ın miskinliğine aldırış etmedi.. wilde’ın eksantrikliği aileden geliyordu.. kendisi hafif kaçık bir irlandalı milliyetçi şair ile onun yetenekli , göz ve kulak cerrahı kocasının çocuğuydu (adam öyle yetenekliydi ki , bugün bile uygulanan bir cerrahi kesi yöntemine onun adı verildi..) ne var ki ameliyathane dışında wilde ismi tartışmalar yaratmıştı.. hastalarından biri doktoru anestezi etkisi altındayken kendisine tecavüz etmekle suçlayarak mahkemeye vermişti.. doktor davayı kaybetti ki bu da genç oscar’ın mahkeme salonlarıyla ilgili geleceğine dair kötü bir alametti..

wilde okulda biraz.. nasıl desek farklıydı , tüm ‘erkeksi’ sporlardan kaçıyor , onun yerine iç dekorasyonla ilgilenerek , yatakhane odasının çeşitli köşelerini tavus kuşu tüyleri (en sevdiği çiçek olan) ( zambaklar ve mavi porselenlerle süslüyordu.. bugün eşcinsel tacizi diye andığımız şeyin belki de bilinen ilk mağdurlarından biriydi.. anlatılanlara göre sınıf arkadaşları oscar’ın yatakhane odasını talan etmiş , oscar’ı ise muhtemelen eşcinsel aktivitelerin de dahil olduğu ‘tuhaf’ davranışlarından ötürü cherwell nehrinin sularına zorla batırmışlardı..’

‘BÜYÜK YAZARLARIN GİZLİ HAYATLARI ,  ROBERT SCHNAKENBERG , Çeviri : DUYGU AKIN , DOMİNGO Yayınları , Eylül 2010..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.