‘olur da mutluluğu andıran bir duygu hissedersin , kesinlikle sonuna kadar yaşa.. tadını çıkar ; çünkü sürmesine izin vermeyeceğiz..’

‘bunu sana söyleyen kişi ben olduğum için üzgünüm ama sen hiçbir zaman mutlu olmayacaksın..

bunu söylemekteki amacım seni üzmek değil.. bunu söylüyorum , çünkü başlamadan önce sana karşı dürüst davranmanın adil olduğunu düşünüyorum.. umarım bunu takdir edersin çünkü şu andan itibaren hiç kimse sana karşı adil ya da dürüst olmayacak.. o yüzden , şimdi sana tekrar söylüyorum : sen hiçbir zaman mutlu olmayacaksın.. bunu senin için yazarak dile getirdim ve benim için bir zevkti..

yılın en güneşli , en sıcak gününde dışarı çıkmanı ve sakin bir şekilde yüksek sesle söylemeni istiyorum.. ‘ben hiçbir zaman mutlu olmayacağım..’ o sıcakta bile , soğuk , puslu nefesinin cümleyi idrak edişini görebilmelisin.. nefesini görmenin tek yolu bir bilge gibi gururla söylemektir.. ‘ben hiçbir zaman mutlu olmayacağım..’ bunu bir ara dene..

seni düşündüğümde , karikatürlerdeki gibi bir bulutun kafanın üzerinde dolaştığını ve sadece sana özel şiddetli bir yağmur yağdırdığını hayal ediyorum.. sırılsıklam olduğunu görüyorum , bütün varlığın eriyor ve bir türlü kuru kalamadığın için hep hastasın.. kötü havadan bunalmış bir şekilde ağlıyorsun , gözyaşların sel gibi akıyor ve buharlaşıp üzerine daha da çok yağmur yağdıran başka bir buluta dönüşüyor.. kazanamıyorsun..

bu üzücü olacak.. kızı asla elde edemeyeceksin.. dünyayı asla kurtaramayacaksın.. gerçek aşkı asla bulamayacaksın.. güvenilebilir bir arkadaş bulamayacaksın.. asla tatmin olamayacaksın.. asla doyamayacaksın.. her zaman daha iyisi olabilir.. daha iyisini elde etmek çaba ister.. gündüzlerin uzun ve eğlencesiz olacak.. gecelerinse yalnızlıktan ibaret.. her zaman , asla gelmeyecek olan güzel günleri bekleyeceksin.. kesin olan şu ki , kafan hiçbir zaman rahat olmayacak..

ihtiyaçlarına izin vereceğiz ama istediklerini reddedeceğiz.. uzun vadeli mutluluğun için gerekli olan hiçbir şeye ulaşamaman için her şeyi yapacağız.. olur da mutluluğu andıran bir duygu hissedersin , kesinlikle sonuna kadar yaşa.. tadını çıkar ; çünkü sürmesine izin vermeyeceğiz..’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Vincent Spinetti’nin Tuhaf Kariyeri’ , JOEY GOEBEL , Çeviri : BERNA BİÇEN , İTHAKİ Yayınları , Mayıs 2011 , 351 Sayfa.. (Kadıköy Penguen Kitabevinden indirimli alabilirsiniz..)

Comments are closed.