‘bir.. iki.. üç.. daha fazla seattle..’

‘BATTLE IN SEATTLE’ , ‘İSYAN..’ – STUART TOWNSEND

 Sinopsis : 

‘battle in seattle’ , andre benjamin , woody harrelson , martin  henderson , ray liotta’nın başrollerde oynadığı politik aksiyon ve dramı bir arada barındıran bir film. büyük bir protestocu grup, 1999 yılı ‘dünya ticaret organizasyonunu’ protesto etmek için seattle’da toplanır.. yaşanacak kaos ve kargaşa toplantıları durdurmayı amaçlamaktadır.. protestocu aktivistler , abd hükümeti , organizasyon katılımcısı dünya ülkelerinin temsilcileri , vali , belediye başkanı , medya , polis ve askerler arasında geçen sürükleyici ve hareketli bir politik aksiyon filmi..’

 

Filmin Künyesi : 

Yönetmen ve Senaryo : Stuart Townsend

Görüntü Yönetmeni : Barry Ackroyd

Kurgu : Fernando Villena

Müzik : Robert Del Naja

Oyuncular : Andre Benjamin , Woody Harrelson , Martin  Henderson , Ray Liotta , Michelle Rodriguez , Channing Tatum , Charlize Theron..

Süre: 95 dakika

Yapım Yılı : 2007

Yapım : ABD , Almanya , Kanada..

‘açıkçası ilk aldığımda filmi biraz tereddüt etmiştim , amerikan ortak yapımı filmin seattle protestolarını nasıl anlatmış olabileceği konusunda bayağı endişeliydim.. gerçi amerikalı bağımsız sinemacılardan yumruk gibi sert ve anlamlı filmler de izlemiştik geçmişte.. ama yine de insan filmi alırken iki kere düşünüyor , hatta üç kere , hatta çok kere , hatta düşünceye dalıyor..

şakayı bir yana bırakırsak 1972 doğumlu genç aktör stuart townsend’in ilk yönetmenlik denemesi olan bu filmin senaryosunu da stuart townsend yazmış..

senaryo protestocu aktivistler ile hükümet güçleri arasındaki mücadele ekseninde giderken , filme iki taraftan da olmayan , olaylar sırasında günlük yaşamlarını sürdüren ama bir şekilde hükümet güçlerinin sebep olduğu vahşi şiddetin kurbanı olan vatandaşlar da dahil oluyor.. yönetmen ve senarist stuart townsend  tüm amerikan filmlerinde rastladığımız gibi (en son blackhawk’ın anlattığı pijamalı çocuk filmindeki gibi) aynı senaryo klişesini de kullanmış : kötünün kurbanı olan kötünün yakını.. neyse konuyu daha fazla anlatamayayım fakat şunu söylemek istiyorum beklediğimden çok daha iyi bir film çıktı.. bazı yerlerinde aksamalar, politik açıdan gevşemeler , konsensüs yaratma çabaları olsa da film belgesel görüntülerle desteklenerek olayların içinde hissini izleyici de uyandırıyor.. filmin ana konusu dışında arka planda anlatılan hikayeler de etkileyici..

filmdeki oyuncuların performansı da çoğunlukla üst seviyede.. kurgulanan karakterlerin çoğunluğu doğallığı yakalıyor..

bulursanız mutlaka kaçırmayın izleyin ve seattle’a , aktivistlere birer selam çakın..’

Crockett..

Comments are closed.