İKİ MUHTEŞEM KİTAP..

İKİ MUHTEŞEM KİTAP..

 

son haftalarda kitapçı seferlerimi arttırdım..  seni arıyorum gittiğimiz kitapçılarda.. ama yoksun yoksun.. çok sevdiğin , alıp okşadığın göğsüne bastırdığın kitapları alıp açıyorum , açarken kitapları senin onları ilk gördüğün sırada attığın çığlıkları duyuyor kulaklarım.. ama yoksun.. yoksun işte.. oysa o kadar çoğaldı ki seninle paylaşmak istediğim kitaplar.. 

bilirsin kutsal bir ibadet gibidir benim kadıköy kitapçılarında fink atmalarım.. kitapçılarda çalışan kendinden bezmiş kızlar hep onlara aşık olan saftiriğin biri zanneder her gün dükkanlarını ziyaret eden beni.. ama bilmiyorlar ki kendimi tamamen unutuyorum kitapların arasında.. o kadar çok kitap , binlerce.. ama kendimden kaçan kendime bile yetişemezken ben gücüm yetmez ki bu kadar kitaba.. hepsini içime almak , içime almak içime almak ve hepsini okumak , hepsinin içindekileri bilmek istiyorum , anlatılanlarda kaybolmak yitip gitmek istiyorum.. kitapların kokularıyla boğulmak , yapraklarının hışırtılarıyla uyumak istiyorum.. ama bilmiyorlar işte çalışanlar.. kim bilir nasıl da dalga geçiyorlardır.. olsun varsın dalga geçsinler kitapların peşinde koşmaya devam.. hem sen dersin ya ‘boşver kafaya takma , o insanlar biz varız diye varlar..’

 

kitaplar.. öyle güzel , öyle iyi.. ve de masum , saf ve temizler ki.. onlarsız bir dünyaya kaç gün dayanabilirdim.. bana okumayı ve kitapları bu kadar sevdiren özellikle  babama sonra anneme ve gülsan hocama nasıl teşekkür etsem azdır.. 

işte sensizlikte sığındığım tek yer kitapçılar.. her girdiğim yerden muhakkak birkaç tane yeni arkadaşla çıkıyorum.. eve geliyorum yeni arkadaşlarımı orada onları bekleyen binlerce arkadaşla tanıştırıyorum , yanlarına bırakıyorum birbirlerine alışsınlar diye..

 

bu hafta aldığım onlarca arkadaşımın arasından iki kitabı paylaşmak istedim.. özellikle ‘çıplak şölen’in 50. yıl özel baskısı.. ‘çıplak şölen’i yıllar önce ilk defa david cronenberg’in aynı adlı filmiyle tanımıştım.. uçuk kaçık bir filmdi , hayatımda böyle bir film görmemiştim.. ama sürükleyici olduğu kadar kapkara bir dünyaydı anlatılan.. sonra hemen kitabını edinip okudum.. kitabı okuyunca film daha da anlaşılır bir hal aldı.. işte ‘william s. burroughs’un bu başyapıtını ‘versus kitap’ , kitabın 50. yılı anısına özel bir baskısını yapmış , yeni bulunmuş bazı metinlerin eklemesiyle.. o kadar da özenli ve güzel bir tasarımı var ki çok çekici.. hemen kaptım tabi.. o gece gittim eve , önce cronenberg’ten çıplak şöleni izledim tekrar , sonra açtım kitabı daldım gittim.. neyse uzattım yine , kısa keseyim diğer kitapta kafka’yla ilgili muhteşem bir çalışma.. adı bile hemen kitaba saldırıp almanıza yol açıyor..

 

okuyup , iyi kaybolmalar dileğiyle.. 

Crockett..  

 

 ÇIPLAK ŞÖLEN / NAKED LUNCH –WILLIAM S. BURROUGHS

 

Kitap Arkası : 

‘Beat kuşağının kutsal kitabı… Başlığı Jack Kerouac önermişti: Çıplak Şölen.. Herkesin her çatalın ucunda ne olduğunu gördüğü, donmuş bir an..’ Asla unutamayacağınız bir ziyafet..

 

‘Beat Kuşağı yazarlarının en tehlikelisiydi William S. Burroughs.. Anarşinin çift taraflı ajanı, konformizmin ve hükümetlerden afyona her türlü kontrol odağının yılmaz düşmanıydı..’
Rolling Stone..

 
‘Burroughs bize, birer hapishane haline gelmiş yaşamlarının duvarlarını durmadan yıkmaya çalışan bir karakter kadrosu sunar; bu karakterler sistemin gerçeğini az çok görürler ama bağımlılık onları yerlerinden kımıldayamaz hale getirdiğinden ondan kaçamazlar. Bağımlıların dünyasında kaybolurken, zaman zaman uyuşturucu dünyasının paranoyak hayallerinin, iktidar sistemlerine karşı bireysel iradenin özgürlüğünü öne sürerken sayıkladığımız avutucu yalanlardan daha gerçekçi olabileceğini üzüntüyle idrak ederiz..’
‘Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap’tan
 

Kitabın iç kapağından :

 

‘Burroughs , Jonathan Swift’ten sonra gelmiş en büyük satir yazardır..’

Jack Kerouac 

‘Burroughs en önemli romanına Çıplak Şölen adını koymuştu ki bundan kastı , çatalın ucunda görülendi.. Burroughs , muazzam zengin yazan bir yazar ve her kitabı bize çatalın sonundakini gösteriyor : gerçeği..’

J.G. Ballard

 

‘Burroughs , üstünde normal tümcenin parçalandığı , gökselliğin yere konmaya çabaladığı , okurun ödünü kedinin fareninkini patlattığı gibi patlatan tümüyle sıra dışı , zamandan ve uzamdan arı , yepyeni bir yolda yürüyor..’

Anthony Burgess 

‘Yabani ve ölümcül güldürüsüyle müthiş güzel ve çılgınca seçkin bir roman.. deha tarafından ele geçirildiği kabul edilebilecek tek Amerikan romancısı..’

Norman Mailer

 

‘William Burruoghs , kapıyı kıran adamdı.. onu okuduğumda ne hakkında ve nasıl yazılabileceğine dair tüm görüşlerim değişti.. İnsanların zihnindeki insanlık kavramını genişletiyordu..’

Lou Reed 

 

William S. Burruoghs :

Romancı , öykücü , denemeci , eleştirmen ve ressam William Seward Burroughs II (1914-1997) 1950’lerde yaygınlaşıp edebiyattan kültüre birçok alanda büyük etki yaratmış , Amerikan değerlerine başkaldırı, uyuşturucularla ve farklı cinsel yolarla deneyimleri ile nam salmış , doğu kültürü temelli Beat Kuşağı’nın Allen Gingsberg ve Jack Kerouac ile birlikte en önemli üç yazarındandır.. 1959 tarihli başyapıtı Çıplak Şölen , sadece aynı akımın en önemli üç kitabından biri (diğer ikisi Uluma – Allen Gingsberg , Yolda – Jack Kerouac) değil , aynı zamanda 20. yüzyıl edebiyatının doruklarındandır..

 

Çıplak Şölen – William S. Burroughs , Versus Kitap , 384 sayfa , Şubat 2010..

……                 

 

HAYATINIZI MAHVETMEDEN ÖNCE NEDEN KAFKA OKUMALISINIZ , JAMES HAWES

 

Kitap Arkası : 

‘Kitaplarını okusun okumasın, herkes Kafka’yı tanır. Fotoğraflarındaki o düşünceli yüzde devlet dairelerinin yoğun sıkıntısı, kâbus gibi yaşanan dönüşümler, Holokost’un habercisi esrarengiz bir ifade vardır. Yaşadığı dönemde dehası şimdiki kadar anlaşılamamış bu adam, tarihin eşsiz karakterlerinden biridir.

Bütün varsayımlara, söylenenlere karşılık Franz Kafka kızları, genelevleri ve pornoyu severdi. Önemli bağlantıları olan bir milyonerin oğluydu ve günde yalnızca altı saat çalışarak iyi para kazandığı bir işi vardı. Prag’ın Almanca konuşulan seçkin sınıfına sadakatle bağlıydı, hatta eserleri daha o zaman edebiyat çevrelerinde kabul görüyordu.

Hayatınızı Mahvetmeden Önce Neden Kafka Okumalısınız, onun yalnız, değeri bilinmemiş, cinsellikten korkan biri olduğu hurafelerini çürüten, Franz Kafka’nın gerçek kimliğini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seren, başarılı bir çalışma.

James Hawes, tarihin önemli bir yanlışını düzeltirken mütevazı bir öneride de bulunuyor: Hayatınızı çarçur etmeden önce Kafka okuyunuz !’

James Hawes :

Romancı ve Kafka üzerine çalışmalar yapan bir akademisyendir. A White Merc with Fins, White Powder Green Light, My Little Armelite ve Speak for England adlı romanların yazarıdır. Hawes, Oxford’da lisans eğitimini sürdürürken, Kafka’nın Şato romanının orijinal müsveddelerini inceleme fırsatı bulmuştu.

 

Kitaptan : 

“Kafka’nın ünü tuhaftır. Dante, Shakespeare, Goethe, Keats, Flaubert, Dickens, Çehov, Proust hepsi kendilerinden alıntı yapılan yazarlardır. Geçerli olan onların sözcükleridir, zaten arkalarında yalnızca sözcükleri bıraktıkları için bu durum oldukça mantıklı görünür. Kafka’nın sözcükleri, onun seviyesindeki herhangi bir yazarınkilerden muhtemelen daha az alıntılanmaktadır. O dünyada kurduğu hayallerle ünlüdür…”

Hayatınızı Mahvetmeden Önce Neden Kafka Okumalısınız (Why You Should Read Kafka Before You Waste Your Life)  , James Hawes , Çeviri : Suğra Öncü , Sel Yayıncılık , 245 Sayfa , Mart 2010. 

Comments are closed.