‘Bir zamanlar Avustralya kıtasına gitmek isteyen iki karınca varmış Almanya’da.. Yola koyulmuşlar.. Henüz şehirden çıkmadan Altona’da bir bulvarda ayakları sızlamaya başlamış.. Akıllıca davranıp yolun kalanına devam etmekten vazgeçmişler..’ – KLEINE FREIHEIT – (KÜÇÜK ÖZGÜRLÜK)..
Hamburg’da yaşayan Kürt genci Baran, St. Pauli’nin merkezinde yaşamakta ve bir kafede çırak olarak çalışmaktadır. Sığınma talebi reddedildiğinden, Alman Kanunlarına göre 16. yaş gününde sınır dışı edilecektir.
Bir gün, siyah bir Afrikalı olan ve kendisi gibi Almanya’da kaçak yaşayan Chernor’la karşılaşır. Chernor uyuşturucu işi yapmakta ve Avustralya’ya gitme rüyasını gerçekleştirebilmek için para kazanmaya çalışmaktadır.
Chernor’la birlikte vaktini geçirmeye başlayan Baran onu çalıştığı kafede işe aldırmaya çalışsa da patronu ‘bizim adana kebapları lahmacunları bir zenci mi servis edecek’ diye buna karşı çıkar..
Bir süre sonra Baran bisikletiyle yaptığı kaza sırasında kendisini yerden kaldıran yaşlı bir Kürt olan ve kaçak olarak Almanya’da yaşayan Selim’le tanışır.. Selim’i çalıştığı kafeye davet eder.. Birkaç gün sonra kafeye gelen Selim’i kafede çalışan ve Baran’ın kuzeni olan Haydar tanır.. Haydar Selim’le konuşurken yandaki tezgahta çalışmaya devam eden Baran anne ve babasının ölümünden eski köy korucusu Selim’in sorumlu olduğunu duyar ve hayatına bir de intikam alma düşüncesinin yarattığı bunalım girer..
Heyecanlı , sürükleyici , günümüzün sorunlarına Almanya’dan bir bakış açısı getiren on numara bir film.. Almanya’da yaşayan Kürt Yönetmen Yüksel Yavuz’un kendi yaşamından kesitler de taşıyan film izlenmesi gerekenlerden.. Baran’la , Chernor’un dostluğu , dayanışması gerçek bir dostluk , arkadaşlık özlemi çekenleri mutlu edecek , duygulandıracak..
Yönetmen : Yüksel Yavuz
Senaryo : Yüksel Yavuz
Görüntü Yönetmeni : Patrick Orth
Müzik : Ali Ecber
Yapım : 2003, Almanya , 98 dk.
Oyuncular :
Çağdaş Bozkurt (Baran)
Leroy Delmar (Chernor)
Nazmi Kırık (Haydar)
Necmettin Çobanoğlu (Selim)
Suzana Rozkosny (Alma)
Sunay Girişken (Nergiz)
Naci Özaslan (Şef)
‘Küçük Özgürlük’ 15. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Film Ödülünü kazandı.
‘Son filminize dönersek, öncelikle filmin isminin neden Küçük Özgürlük olduğunu sormak istiyoruz?
Bana kalmış olsaydı Türkçe adını ‘Bir Yudum Özgürlük’ diye koyardım. Küçük Özgürlük adının Hamburg’la bir ilgisi var. Hamburg’da Küçük Özgürlük (Kleine Freiheit), Büyük Özgürlük (Grosse Freiheit) diye birbirine paralel çok farklı iki sokak var. Küçük Özgürlük sokağı renksiz, çıplak, kuru bir sokak. Büyük Özgürlük sokağı ise, pavyonların, kumarhanelerin, barların olduğu ünlü bir sokak. Seks gösterileri vs. yapılıyor. 50’li yıllarda, Almanya savaştan çıktıktan hemen sonra Almanların ünlü aktörü Hans Alberts’in oynadığı ‘Büyük Özgürlük’ adında şaşalı bir film yapılmıştı. Savaşın yıkıntılarının üzerini örten orta üst sınıfın tatlı yaşantısını anlatan popüler bir filmdi. Ben de yaklaşık 50 yıl sonra Almanya’yı diğer sokaktan göstermeye çalıştım. O filme bir gönderme yaptım. Alman seyircisi filmimi izlediğinde bunu anlayacaktır. Almanya’da daha gösterilmedi film. Dağıtımcıdan kaynaklanan sorunlar yüzünden, Mart başında gösterime girecek orada..’
(YENİ FİLM SAYI 4 , YÜKSEL YAVUZ’LA SÖYLEŞİDEN..)